سفارش تبلیغ
صبا ویژن

فصل سکوت

گوهر اخلاص

    نظر

پـیامبر خدا (ص )فرمودند:« جبرئیل از جانب خداى عزوجل خبر داد که اخلاص سرى از اسرار من است و من آن را به دل بندگانى که دوستشان دارم , مى سپارم .»

از «اخلاص» می توان به عنوان یک گوهر کمیاب و نفیس یاد کرد . در بازار عمل نیز خداوند مشتری عملهای خالص و نیتهای پاک و بی شائبه است . هم در اساس دینداری باید مخلص بود (مخلصین له الدین) و هم در انجام برنامه های دینی و وظایف عبادی باید گوهر اخلاص را داشت و از آن حفاظت کرد. انسانهای وارسته روح بلندی دارند و جز برای رضای حق کار نمی کنند و نظر مردم و تشویق آنها در کارشان چندان تأثیری ندارد و جز انگیزه خلوص چیز دیگری آنان را به انجام کارهای نیک وانمی دارد . آنچه بر درخت عمل انسان میوه اخلاص می رویاند، عقیده به آخرت و پاداش الهی است . انفاق کردن و آلوده نساختن آن به منت آموزه ای از قرآن کریم است و از کسانی ستایش می کند که اموال خود را در راه خدا انفاق می کنند و با منت نهادن و به رخ کشیدن موجب آزار دریافت کننده این انفاق نمی شوند.

یک جلوه اخلاص در پرستش و عبادت است . مخلصان در عبادت از تظاهر و ریا و مردم فریبی به دورند . ریا همچون موریانه ای اعمال صالح و عبادات را می خورد و چیزی از آنها باقی نمی گذارد .در روایات از ریا به عنوان«شرک خفی» یاد شده است . خداوند هم کارهایی را که برای او نباشد را نمی پذیرد و قبول طاعات در سایه خلوص انگیزه ها و نیت های یک دست و خدایی است .آنچه که از خود عبادت و عمل دشوارتر و سخت تر است تصفیه عمل از هرگونه شائبه غیرالهی و ریاکاری است .در قیامت این سؤال از سوی حضرت حق از بندگان خواهد شد که:«من تو را بودم ، تو که را بودی؟» و این سؤال از همان خلوص در عبادت و اطاعت است.ـ امـام عـلـى (ع ) می فرمایند:«خوشا آن که عمل و علمش , دوستى و دشمنى اش , انجام دادن  و رهاکردنش,سخن و سکوتش و کردار و گفتارش فقط براى خدا باشد.خوشا آن که عبادت و دعایش را براى خدا خالص گرداند و آنچه مى بیند دلش را به خود مشغول نسازد و آنچه مى شنود او را از یادخدا غافل نکند وبه سبب آنچه به دیگران داده شده سینه اش را غم و اندوه گیرد.»

به تعبیر روایات ردپای ریا ظریف تر از اثر پای مورچه بر سنگی سخت در شبی تاریک است . اینجاست که باید دانست که اخلاص گوهری کمیاب و نفیس است . شیطان بر همه مسلط می شود مگر بر بندگان مخلص خداوند«الا عبادَکَ مِنهُمُ المُخلصین».جبرئیل در پاسخ به سؤال پیامبر از اخلاص چنین گفت:« مخلص کسى است که از مردم هیچ نخواهد تا خود بدان دست یابد و هرگاه بدان دست یافت خشنود شود و هرگاه چیزى از آن نزدش باقى ماند بـه دیـگـران بخشد , زیرا کسى که از مخلوق چیزى نخواهد به عبودیت براى خداى عز و جل اقرار کـرده اسـت و چون به نیاز خود رسید و خشنود گشت از خدا خشنود شده است و خداى تبارک و تـعـالـى از او خـشنود است و هرگاه آنچه برایش باقى مانده براى خداى عزوجل ببخشد به مرتبه اعتماد به پروردگارش رسیده است

در روایت معروف نیز وقتی امام صادق(ع)به شاگردانش می فرماید:«علم و معرفت حقیقی آموختنی نیست، بلکه یک نوع نور و روشنایی است که از جانب خداوند بر باطن انسان خالص می تابد و قلب را روشن می سازد، در ادامه اش می فرماید: راه تحصیل چنین علمى، وصول به حقیقت عبودیت و بندگی است، «إن أردت العلم فاطلب فی نفسک أوّلاً حقیقة العبودیّة» قطعاً انسان بدون اخلاص در عمل به حقیقت عبودیت دست پیدا نمی کند

پس بیاییم پاسدار گوهر اخلاص باشیم و عرضه کننده عمل خالص در بازار آخرت گردیم ،چرا که آنجا جز عمل خالص نمی خرند و اعمال آلوده به ریا به پشیزی نمی ارزند


نتیجه ایمان داشتن به ولایت حضرت علی (ع)

    نظر

                                                                                                                    

                                   

امام حسن عسکری در تفسیر آیه شریفه « وَإِذَا قِیلَ لَهُمْ آمِنُواْ بِمَا أَنزَلَ اللّهُ » بقره ، 91  فرمودند : رسول خدا (ص) فرمودند : بعضی ها می گویند که ما به ولایت حضرت علی (ع) ایمان داریم و به آن گواهی و شهادت می دهیم و نیز از دوستداران آل محمد(ص) هستیم ، در حالی که آنها دروغ می گویند و فکر می کنند دروغشان آنها را نجات می دهد. سپس رسول خدا (ص) فرمودند : به راستی که ما از امام علی (ع) گواهی و شهادت می خواهیم که آیا آنان چنین هستند (حرفشان راست است) یا خیر؟ ای علی ! تو به بهشت می گویی که شاهد دوستان من باش و به جهنم می گویی که شاهد دشمنانم باش . هرکس راست بگوید ، پس بوی بهشت را می دهد و بوی نعمتهای بهشت به مشام او خواهد رسید و فرشتگان او را با خود وارد بهشت می کنند و در بهترین و بالاترین نقطه قرار می دهند که آن مقام از فضل و کرامت خداوند نسبت به اوست و هرکس دروغ بگوید که دوست علی (ع) است ، شدت گرمای آتش همراه شعله های آن به سوی او می آید و هیچ راه نجاتی برای او نیست . سپس فرمودند: ای علی ! تو تقسیم کننده بهشت و جهنم هستی .به خدا قسم ای علی ! هر روز جمعه به شیعیان تو اجازه داده می شود که در بهشت به دیدار تو بیایند و شما و شیعیانت در بلندترین درجه بهشت قرار دارید و هیچ درجه ای بلندتر از درجه شما نیست .                                                                                                                                                              

برگرفته از بحارالانوار    


خودشناسی سودمندترین شناخت ها

    نظر

برای انسان هیچ حکمی ارزشمندتر از داوری او در مورد نفس خویش نیست و ارزشیابی شخص از خویشتن، قطعی‌ترین عامل در روند رشد روانی اوست. تصویری که یک فرد از خویشتن دارد به طور ضمنی در واکنش‌های ارزشی او تجلی می‌کند. ارزشیابی شخصی از خویشتن اثرات برجسته‌ای در جریان فکری، احساسات، تمایلات، ارزش‌ها و اهداف وی دارد و کلید فهم رفتار اوست. هیچ کس نمی‌تواند نسبت به داوری خود درباره خویشتن بی‌تفاوت باشد زیرا طبیعت وی چنین اجازه ای را به او نمی‌دهد. این داوری حاصل شناخت خویشتن است که به لفظ ساده‌تر «خودشناسی» خوانده می‌شود. خودشناسی و خویشتن‌پنداری تا حدود زیادی تعیین کننده مسیر رفتار انسان از عوامل ایجاد سلامت روانی خود و خانواده و در دید وسیع‌تر، اجتماع است.

برای افزایش سطح بهداشت روانی در یک خانواده و یک سازمان باید افراد به مرحله خودشناسی و مرحله پذیرش خود برسند. در جمع و گروهی که افراد به خودشناسی رسیده‌اند، بهتر می‌توان سلامت روانی را تأمین کرد. کسانی که به خودشناسی نرسیده‌اند تأمین سلامت روانی برایشان مشکل است. افرادی که خود را به خوبی می‌شناسند در نتیجه به خویشتن‌پنداری مثبت می‌رسند و زندگی موفق‌آمیزی را سپری می‌کنند. در اینجا شما باید به نداهای درونی که از اعماق وجودتان برمی خیزد توجه کنید و آرزوهای قلبی تان را دریابید. سعی کنید از طریق تفکر و تجزیه و تحلیل خود، تواناییها و استعدادهایتان را کشف کنید. . سپس خود را باور کنید و به خود، تواناییها و قدرتمندی تان ایمان بیاورید. اگر شما اطمینانی مطلق که ناشی از ایمان قوی است در خود به وجود آورید در آن صورت واقعاً به انجام هر کاری قادر خواهید بود ولو اینکه دیگران به غیرممکن بودن آن ایمان داشته باشند پس به خودتان تکیه کنید و همه چیز را از خودتان بخواهید، تنها شما هستید که سرنوشت خود را معین می کنید. متاسفانه اکثر مردم اشتباهات و اهمال کاریهای خود را در زندگی به گردن تقدیر می اندازند .

خودباوری که محصول «خودشناسی»، «خودیابی» و «خودسازی» است ریشه در دو اصل فطری «کرامت انسان» و « عزت نفس» دارد.
«خودباوری» فضیلتی است که از بین دو رذیله «خودکم بینی» و«خود برتر بینی» سر برمی آورد و نقطه اعتدالی است که با تکیه بر آن می توان بسیاری از صفات پسندیده اخلاقی را پرورش داد. این فضیلت والا مبتنی بر نگاه صحیح به دارایی های انسان در ناحیه بینش ها، گرایش ها، نیازها و خواسته های اوست.
اگر این افکار در درون انسان وجود داشته باشد. انسان تکلیفش با خودش روشن است و قطعاً در روابط با افراد دیگر هم تأثیر مثبتی خواهد داشت. پس خودشناسی در حقیقت ابتدای رسیدن به نیک‌بختی است. آری، خودشناسی غایت و نهایت شناخت‌هاست، که به شناخت خداوند حکیم منتهی می‌شود. در کلام معصومین آمده است که خودشناسی نافع‌ترین معارف است و حضرت علی (ع) می فرمایند:«مَنْ عَرَفَ نَفْسَهْ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ». لذا خودشناسی برترین حکمت‌ها و سودمندترین شناخت‌هاست.